جدول تحلیل آزمون | تحلیل آزمون گاج، قلمچی و گزینه

در این مقاله به صورت کامل در مورد تحلیل آزمون آزمایشی صحبت خواهد شد. گذشته از اینکه شما در کدام آزمون آزمایشی (گاج، قلمچی، گزینه دو یا سنجش) شرکت می کنید بررسی آزمون و تحلیل آن بسیار اهمیت دارد. کنکور صرفا یک آزمون علمی نیست. کنکور سراسری یک آزمون علمی تکنیکی است که بسیاری از مهارت های دیگر در آن بسیار مهم است. مهارت هایی که کمک میکند شما رتبه برتر کنکور باشید و در بهترین دانشگاه های کشور قبول شوید. اگر جز دانش آموزانی هستید که با سوالات زیر رو به رو هستید مقاله را با دقت مطالعه کنید زیرا این مقاله صرفا برای شما نوشته شده است.
- سرعت پایینی در تست زدن دارم و به همه سوالات نمیرسم
- شک بین دو گزینه رو غلط میزنم واسش چیکار کنم
- چرا هرچی می خونم رو فراموش میکنم
- چطور میشه تراز آزمون رو افزایش داد
- راه رتبه برتر شدن در کنکور چیست
پیدا کردن دلیل سوالات غلط یا نزده
بسیاری از دانش آموزان عصر جمعه، پس از آزمون دفترچه سوالات را مقابل خودشان قرار می دهند. هر یک از سوالات را مشخص میکنند که درست، غلط یا نزده است. لطفا اسم این کار را تحلیل آزمون نگذارید. دانش آموزان عزیز لطفا دقت کنید که دلیلی که باعث شده تستی را غلط بزنید یا نزده باقی بگذارید مهم تر از خود سوال هست. حتی پاسخ تشریحی هم به اندازه دلیل غلط یا نزده مهم نیست. پس در تحلیل آزمون باید دلایل را پیدا کنید و در جدول تحلیل آزمون خودتان ثبت کنید. پس عصر روز آزمون (جمعه عصر) با حوصله وارد مرحله تحلیل آزمون شوید زیرا این کار چند ساعت طول می کشد و نتیجه دو یا سه هفته تلاش شما را مشخص میکند. از اولین سوال آزمون شروع به تحلیل دفترچه آزمون میکنید و باید دلیل هر یک از سوالات غلط و نزده را پیدا کنید. برای اینکه از زمان خودتان بیشترین استفاده را ببرید ما انواع دلایل زدن یک تست یا نزدن آن را در ادامه برای شما آورده ایم تا بتوانید آنها را در جدول کامل کنید.
جدول تحلیل آزمون یا فرم تحلیل آزمون
برای بررسی آزمون آزمایشی جداول مختلفی توصیه می شود اما به نظر من بهترین راه استفاده از پاسخبرگ سفید یا خام هست. در حالت کلی ما با 8 مدل دلیل رایج برای سوالات غلط و نزده در آزمون آزمایشی رو به رو هستیم. شما در تحلیل آزمون موظف هستید این 8 مدل را از هم تفکیک کنید. تفکیک دلایل غلط زدن شما باعث می شود ریشه مشکلات خود را پیدا کنید. در ادامه این دلایل را تشریح میکنیم. دقت کنید هر یک از این مشکلات راه حل های مختلفی برای اصلاح دارد پس ابتدا مشکل را به خوبی شناسایی کنیم سپس به دنبال راه حل مشکل باشیم. در شناسایی مشکل این جدول به شدت به شما کمک میکند.
انواع غلط ها و وارد کردن آن در جدول تحلیل آزمون
در این بخش انواع غلط ها برای شما مشخص شده است که می توانید بعد از ظهر آزمون به بررسی دفترچه بپردازید. هرسوالی را ریشه یابی کنید و در پاسخبرگ رنگ کنید. بهتر است سوالات درست را سفید نگه دارید. در این قسمت باید از 8 رنگ متفاوت استفاده کنید. برای مثال خودکار مشکی، آبی، سبز، قرمز و هایلایترهای زرد، آبی، سبز و قرمز تا هر نوع از غلط و نزده را به رنگ خاصی مشخص کنید.
انواع غلط و نزده ها در دفترچه
- بی دقتی کردم (اگر هیچ یک از موارد دو تا هشت نبود سپس این مورد را انتخاب کنید)
- به بودجه بندی آزمون نرسیدم (مثلا تا فصل 3 در آزمون بوده است شما تا فصل 2 مطالعه کردی)
- صورت سوال رو درست نفهمیدم (بد متوجه شدن صورت سوال نه بی دقتی در خواندن یک کلمه)
- بین دو گزینه شک داشتم (شک با استدلال بین دو گزینه که گزینه صحیح در آن قرار دارد)
- وقت کم آوردم (نرسیدن به بخشی از دفترچه که معمولا برای سوالات نزده کاربرد دارد)
- ایده حل سوال به ذهنم نرسید (عدم توانایی در ارائه راه حل و عدم تشخیص نکته تست)
- فراموش کرده بودم (فراموشی روابط و نکاتی که باعث حل سوال میشد)
- مبحث را کلا بد متوجه شدم (بعد از آزمون تشخیص میدهید اشتباه متوجه شده اید)
استفاده از جدول تحلیل آزمون
وقتی شما در چند آزمون جدول تحلیل آزمون را پر کنید به مرور با یک نگاه به پاسخبرگ یا فرم خود، متوجه مشکل خود در آزمون می شوید. یک جدول در دفتر برنامه ریزی هم قرار داده شده است. نصف حل مشکل پیدا کردن ریشه آن است. پس اگر تحلیل آزمون درستی داشته باشید مشکل را پیدا میکنید و سپس حل آن خیلی راحت تر خواهد بود. برخی از مشکلات که نیاز به توضیح طولانی دارند در قالب مقالات در سایت توضیح داده شده اند و برخی که توضیح کوتاه تری دارند در ادامه در مورد آنها صحبت شده است. به هر حال شما می توانید با مراجعه به صفحه همه مقالات به دنبال راه حل مشکل خود باشید.
چطور مشکل بی دقتی را حل کنم
قبل از توضیح این مشکل باید دروس تحلیلی و خواندنی را به خوبی بشناسیم و شیوه مطالعه هر درس را بلد باشیم. توصیه میکنم اگر تفاوت این دروس را نمیدانید حتما ابتدا مقاله روش صحیح مطالعه هر درس را مطالعه کنید و سپس به ادامه این مقاله بازگردید. حال که مقاله روش صحیح مطالعه هر درس را مطالعه کردید و دروس تحلیلی و خواندنی را میشناسید برای هر مشکل بی دقتی نیز ما بین این دروس تفاوت قائل هستیم. برای حل مشکل بی دقتی در دروس خواندنی مانند زیست، شیمی یا روانشناسی دفتری مجزا داشته باشید. هر بار در آزمونی بی دقتی دارید جمله غلط و درست آن را بنویسید و قبل از هر آزمون (پنجشنبه شب) غلط ها را مرور کنید تا اینکه تا کنکور سراسری بارها و بارها غلط های خود را ببینید. در مورد دروس تحلیلی مانند ریاضی، فیزیک و عربی داستان متفاوت است. بسیاری از مواقع دانش آموزان در این دروس مواردی را به نام بی دقتی در نظر میگیرند که به تجربه حل مساله بر میگردد برای مثال اگر شما فراموش کرده اید در انتهای سوال دما بر حسب کلوین را به درجه سانتی گراد تبدیل کنید به اندازه کافی تست حل نکرده اید و مشکل از بی دقتی نیست. اگر در مورد محاسبات اشتباهات زیادی میکنید باید در منزل خودتان را در فشار قرار دهید تا بتوانید در زمان کوتاه محاسبات انجام دهید. کابونتو برای این مشکل نیز راه حل ارائه داده است. بخش محاسبات سریع سایت به شما کمک میکند تا سرعت محاسبات خود را بالا ببرید که قطعا کمک میکند خطای شما در محاسبه و بی دقتی کاهش یابد. برای استفاده از این قابلیت سایت، ابتدا در سایت به عنوان دانش آموز ثبت نام کنید سپس در پنل خودتان وارد بخش محاسبات سریع شوید.
نرسیدن به بودجه بندی آزمون
در مورد آزمون های آزمایشی (قلمچی، گاج و گزینه دو) بسیاری از دانش آموزان چون در هفته اول به مطالعه درس مورد علاقه خود می پردازند و در هفته بعد مرور و تست درسهایی که علاقهنتد هستند را انجام میدهند همواره برای برخی از دروس با کمبود وقت روبرو هستند. گذشته از موضوع علاقهمندی، فصلهای مختلف از درسهای مختلف دارای حجم و سختی یکسان نیستند و نیاز به زمان متفاوتی برای مطالعه دارند که دانش آموزان این موضوع را در نظر نمی گیرد. موضوع بعد میزان ضعف و قوت هر دانش آموز در درس مورد نظر است. به غیر از مواردی که بیان شد برخی از قسمتهای کتاب علیرغم اینکه تعداد صفحات زیادی دارند در کنکور سراسری زیاد مورد توجه طراحان نیستند یا اصطلاحاً آن مبحث تست خیز نیست. اشاره به مواردی که بیان شد و بسیاری موارد دیگر مثل ساعت شروع، پایان و ساعات استراحت، کلاس و برنامه مدرسه باعث می شود که برنامه ریزی برای بسیاری از دانش آموزان کار سخت و دشواری باشد همین موضوع باعث می شود به بودجه بندی آزمون نرسند و با کاهش تراز روبرو شوند.
موضوع بسیار امیدوارکننده این است که سایت برنامه ریزی تحصیلی کابونتو با استفاده از توانمندی کامپیوتر و متخصصان خودش و با در نظر گرفتن دغدغههایی که بیان شد مشکل برنامه ریزی تحصیلی را حل کرده است. سیستم هوشمندی که با گرفتن اطلاعات از دانش آموز و در نظر گرفتن کلاسها، مدرسه، آزمون دانش آموز و رشته تحصیلی برنامه ریزی فردی مطالعاتی تولید می کند. شما میتوانید برای استفاده از این امکانات در سایت ثبت نام کنید و با استفاده از اعتبار اولیه رایگان اقدام به ساخت برنامه ریزی تحصیلی کنید. در صورتی که خواستید از کارشناسان ما کمک بگیرید از بخش تماس با کارشناسان سایت می توانید از آنها کمک بگیرید و با داشتن یک برنامهریزی تحصیلی مناسب مشکل نرسیدن به بودجه بندی را برای همیشه حل کنید.
یکی دیگر از دلایل نرسیدن به بودجه بندی پایین بودن سرعت مطالعه است. بسیاری مواقع علی رغم اینکه شما برنامه مطالعاتی درستی دارید چون سرعت مطالعه مناسبی ندارید نمیتوانید برنامه را اجرا کنید. توصیه میکنم اول اینکه مقاله روش صحیح مطالعه هر درس را مطالعه کنید تا مطمئن شوید تفاوتهای شیوه مطالعه دروس را متوجه شدهاید. دوم اینکه منتظر بمانید به زودی مقالهای تحت عنوان دلایل نرسیدن به بودجهبندی آزمون منتشر خواهیم کرد و به همه دلایل پایین بودن سرعت مطالعه میپردازیم پس چند روز یک بار صفحه مقالات مرتبط با روش صحیح مطالعه و برنامهریزی را بررسی کنید.
سوالات شک دار بین دو گزینه را پاسخ دهیم؟
در مورد سوالات شک دار بین دو گزینه، که در آزمونهای آزمایشی دانش آموزان با آن روبرو هستند باید بگوییم بسیاری از دانش آموزان معتقدند که همه سوالاتی که با شک انتخاب کرده اند شانس با آنها یار نبوده است و گزینه غلط را انتخاب کردهاند. این بررسی یک بررسی احساسی تلقی میشود که مبنای تصمیم گیری صحیح نخواهد بود. برای آنکه درک درستی نسبت به این موضوع داشته باشیم بهتر است از این روش استفاده کنید به این صورت که در آزمون آزمایشی حین حل سوالاتی که شک دارید علامتی که کنار آن سوال قرار دهید برای مثال حرف شین. سپس هنگام تحلیل آزمون آزمایشی خود بررسی کنید در هر درس با فرض اینکه سوالات شک دار را پاسخ نمیدادید چه درصدی برای شما به دست می آمد. قاعدتاً اگر درصد به دست آمده بیش از درصد فعلی است بهتر است سوالات شک دار را در آن درس پاسخ ندهید. برای مثال اگر درصد درس ریاضی شما در این آزمون آزمایشی ۶۰ درصد شده است و با فرض اینکه سوالات شک دار این درس را پاسخ نمی دادید درصد شما ۵۰ درصد میشد بهتر است به سوالات شک دارد در درس ریاضی از این به بعد نیز پاسخ دهید. چون به طور مشخص در مجموع پاسخ به این سوالات موجب افزایش درصد شما و به دنبال آن افزایش تراز و رتبه شده است. اما موضوعی که بسیار اهمیت دارد این است که این مدل سوالات را حین آزمون دادن و سر جلسه مشخص کنید در غیر اینصورت ارزیابی شما درست نخواهد.
موضوع بعد اینکه بررسی کنید آیا سوالاتی که به عنوان سوال شک دار انتخاب کردهاید و برای مثال بین گزینه ۳ و ۴ شک داشته اید آیا واقعاً گزینه درست بین این دو گزینه است یا خیر. بسیاری از دانش آموزان در حالی بین گزینه ۳ و ۴ شک دارند که پس از آزمون مشخص میشود گزینه درست گزینه یک بوده است و مشخص است مبنای شک دانش آموز از اساس غلط بوده است. اگر زیاد است تعداد سوالاتی که گزینه درست خارج از گزینهای است که شما به آنها شک کردهاید، بهتر است روی شیوه مطالعه آن درس و بالا بردن سطح تسلط خود کار کنید چون مشخص میشود از اساس شک شما مبنای علمی ندارد.
تو آزمون وقت کم میارم چیکار کنم؟
این سوال از رایج ترین سوالات دانش آموزان در آزمون های آزمایشی است و در زمان تحلیل آزمون بخش قابل توجهی از سوالات به ویژه در انتهای هر درس معمولاً در این دسته قرار میگیرد. البته اگر دانش آموز وقت هر درس را به آن درس اختصاص دهد در انتهای هر درس با سوالات پاسخ داده نشده رو به رو خواهیم بود. اما متاسفانه بسیاری از دانش آموزان این اصل را نیز رعایت نمیکند و وقتی کارنامه آنها مورد تحلیل قرار میگیرد برای مثال به دو درس به صورت کامل پاسخ دادند و چند درس دیگر را اصلاً پاسخ ندادند. به عنوان اولین توصیه برای مدیریت زمان در آزمونهای آزمایشی در نظر داشته باشید زمان هر درس را به همان درس اختصاص دهید. به این شکل ابتدا مشکل کند بودن را در هر درس و هر مبحث از آن درس پیدا خواهید کرد سپس پس در ماههای نزدیک به کنکور میتوانید بخشی از وقت یک درس را با توجه به وضعیت خود به درسی دیگر اختصاص دهید. اما اگر از آزمون های اول بدون در نظر گرفتن وقت هر درس زمان کل را بین همه دروس تقسیم کنید معمولاً عمده زمان شما در آزمون به پاسخ دادن به دروسی که بیشتر بلدید و به نسبت قویتر هستید خواهد گذشت در نتیجه میزان ضعف در دروسی که تسلط ندارید به صورت واقعی ارزیابی نخواهد شد قاعدتاً نمی توانید مشکل آنها را حل کنید. هرچند پاسخ به این سوال، یعنی مدیریت زمان در آزمونهای آزمایشی و کنکور سراسری نیازمند یک مقاله کامل است اما فعلاً این توصیه را که زمان هر درس را به خودش اختصاص دهید را از ما داشته باشید و برای اینکه بدانید برای چه تیپی از تستها بهتر است زمان در نظر بگیرید مقاله انواع تستهای آموزشی، تسلطی و مروری را حتما مطالعه کنید تا بتوانید سرعت خود را بالا ببرید. البته میتوانید از تکنیک پومودورو برای مدیریت زمان و افزایش تمرکز در هنگام مطالعه در خانه استفاده کنید.
ایده حل سوال به ذهنم نرسید، چیکار کنم؟
قبل از هر چیزی در نظر داشته باشید حل این مشکل از آخرین اولویت هاست زیرا وقتی ایده حل سوال به ذهن شما نمی رسد معمولاً یا آن سوال از سطح بالایی برخوردار است یا شما در آن مبحث تسلط کافی را ندارید. البته که اگر اکثر مشکلات دیگر را حل کرده اید و درصد و تراز بالایی دارید قاعدتاً میتوانید با این مشکل نیز روبرو شوید اما اگر هنوز از تیپ های دیگر مشکل، با تعداد زیادی سوالات غلط و نزده روبهرو هستید آنها را در اولویت قرار دهید. برای حل این مشکل که عمدتاً به سطح تسلط شما باز می گردد اگر در آن مبحث تسلط کافی ندارید که به طور قطع باید تسلط خود را بالا ببرید و برای این موضوع حتما مقاله بهترین شیوه مطالعه هر درس را مطالعه کنید اما اگر به نسبت مسلط هستید و اکثر تستهای آن مبحث را در خانه درست پاسخ می دهید اما در آزمون با این مشکل روبرو هستید سطح کتاب شما مناسب نیست و بهتر است دست کتابی با سطح بالاتر برای حل مسئله و تست استفاده کنید. برای مثال کتابهایی همچون کتاب های آی کیو گاج، کتاب های نردبام خیلی سبز یا کتاب های سه سطحی قلم چی (که البته زیاد توصیه نمیشود) برای دانش آموزانی با سطح بالاتر طراحی شده اند. این تیپ از کتابها به شما کمک میکنند با تستهای سختتر، مفهومیتر و چالشیتر روبه رو شوید. البته در نظر داشته باشید اگر کتابهای معمول همچون کتاب های میکرو طبقه بندی گاج را هنوز حل نکردهاید و به سطح تسلط نرسیده اید استفاده از این کتاب ها نه تنها کمکی نمیکند برای شما مشکل ساز نیز خواهد بود.
با مشکل فرمواشی چیکار کنم
یکی از سوالات بسیار رایج در میان دانش آموزان هم این مشکل فراموشی است، اما باید در نظر داشت همان قدر که این سوال فراگیر است پاسخ به آن نیز بسیار طولانی و جامع است. در واقع برای این موضوع ابتدا باید در نظر گرفت آیا شما برنامه درستی دارید یا خیر. برنامه صحیح برنامه ای است که از مرورهای منظم بعد از مظالعه تشکیل شده است. موضوعی که به کمک نوشتن برنامه توسط سایت برنامه ریزی تحصیلی کابونتو کاملاً قابل حل است، اما حتی با در نظر گرفتن برنامه مطالعاتی صحیح نیز بسیاری از دانش آموزان مطالبی که مطالعه کردند را فراموش میکند. در این حالت باید در نظر بگیریم که فراموشی در دروس تحلیلی یا خواندنی رخ داده است. برای مثال خلاصه نویسی ابزار بسیار مناسبی برای جلوگیری از فراموشی است. استفاده از نقشه ذهنی بسیار کمک کننده است به هر یک از این موارد به صورت کامل در مقالات مرتبط با خودشان توضیح داده شده است. پس برای حل این مشکل ابتدا در سایت ثبت نام کنید و سپس با گرفتن برنامه مطالعاتی فردی استاندارد مطمئن شوید که مشکل از برنامه ریزی شما نیست. اگر پس از آن باز هم مشکل فراموشی داشتید برای دروس خواندنی مانند زیست و شیمی از جعبه لایتنر استفاده کنید و برای درس تحلیلی آموزش خلاصه نویسی را دنبال کنید تا بتوانید یکی از رایج ترین مشکلات دانش آموزان کنکوری یعنی فراموشی را برای همیشه حل کنید.