روش تست زدن و انواع تست: آموزشی، تسلطی،سنجشی، پوششی و مروری

در این مقاله شما با روش تست زدن و انواع تست: آموزشی، تسلطی، سنجشی، پوششی و مروری آشنا خواهید شد. قبل از شروع به مطالعه باید روش تست زدن و انواع تست را یاد بگیرید و بدانید در هر نوع تست برای چه هدفی تست می زنید؟ با آشنایی با این فنون تست زدن، شما نکات زیادی از جمله اینکه: کی تست زمان دار بزنید؟ از کی درصد حساب کنید؟ فاصله درس خواندن و تست زدن چقدر باشد؟ و ... را یاد خواهید گرفت. اصولی تست زدن، هم در آموزش مطلب و هم چنین در افزایش تسلط، تاثیر بسیار زیادی دارد. برنامه ی درست برای زمان بندی زدن هر نوع تست هم بسیار با اهمیت است. ما در گروه مشاوره کابونتو سعی می کنیم به همه این سوالات پاسخ دهیم.
انواع تست و مراحل آن | گام اول (تست آموزشی)
هدف از این نوع تست آموختن موثرتر نکات درسی و تثبیت بهتر نکات در حافظه است. این نکات را در تست آموزشی مد نظر قرار دهید:
تست زدن مرحله ای مهم و کلیدی از مطالعه است. بنابراین همواره بعد از مطالعه ی تشریحی و خط به خط هر درس تعدادی تست بزنید و هیچ گاه مطالعه ی درس را بدون تست زدن رها نکنید. اگر احساس می کنید هنوز به مطالب مسلط نیستید یا حس می کنید مطالب خوب در ذهن حک نشده اند و بعد از مرور به سراغ تست می روید، این روش کاملا اشتباه است. بعد از مطالعه ی درس بلافاصله تست های مربوطه را بزنید و تحت هیچ شرایطی به بعد موکول نکنید.
- بهتر است بلافاصله یا با فاصله کمی از مطالعه انجام شود.
- در تست آموزشی زمان گرفته نمی شود. در این نوع تست، زمان صرف شده برای حل هر سوال باید به اندازه ای باشد که ان تست را یاد بگیرید.
- درصد گیری انجام نمی شود.
- بعد از پاسخ دهی به هر سوال بلافاصله پاسخنامه را چک کنید و سپس به سراغ تست بعدی بروید. حتی در صورت نیاز به درسنامه رجوع کنید.
توجه: در تست آموزشی، هرگز نباید تستی را مارک دار کرد، زیرا این دسته از تست ها آموزشی هستند و هر کدام به چشم شما جدید و جذاب است. باید برای تک تک تست ها وقت بگذارید و در صورت لزوم، درس نامه ی مربوط به آن را مطالعه کنید.
انواع تست و مراحل آن | گام دوم (تست تسلطی)
چند روز بعد از مطالعه جزوه یا درسنامه باید تست بزنید تا هم مطالب را تکمیل کرده باشید و هم تسلطتان را افزایش دهید. بر اساس نوع درس می توانید از یک نوبت تا چندین نوبت در روزهای مختلف حل تست داشته باشید. در این مرحله از تست زدن بسته به میزان تسلط شما در آن درس مورد نظر تعداد تست را انتخاب کنید. انتخاب 5 یا 10 تست در هر نشست انتخاب معقولی به نظر میرسد. یعنی 10 تست را حل کنید سپس پاسخ را چک کنید. تست هایی که غلط زده اید یا نزده اید را با دقت بیشتر بررسی کنید. در اینجا اینکه جواب یک تست گزینه دو میشود اهمیتی ندارد مهم این است چرا این گزینه می شود و چرا گزینه اول که شما انتخاب کرده اید نمی شود. در این مرحله می توانید با تمرکز بر پاسخ تشریحی سوالاتی که غلط زده اید یا نزده اید به دنبال دلیل نفهمیدن آن بخش باشید و به این روش سطح تسلط خودتان را بالا ببرید.
انواع تست و مراحل آن | گام سوم (تست سنجشی)
هدف از این مرحله تست زنی، سنجش میزان تسلط در مباحث خوانده شده، بررسی سرعت تست زدن، میزان توانایی در کنترل استرس، میزان بی دقتی و ... می باشد. این مرحله از تست زدن معمولا در انتهای فازهای مطالعاتی رخ می دهد. در اکثر آزمون های کشوری در انتهای هر فاز (مانند تابستان، ترم اول، ترم دوم، عید نوروز) آزمون های جامع طراحی شده است. در این مراحل شما می توانید از هر فصل چندین تست انتخاب کنید و در زمان کنکور یا کمی بیشتر از آن خودتان را مورد سنجش قرار دهید. در ایام نزدیک به کنکور سراسری کتاب های آزمون محور مثل کتاب موج آزمون نشرالگو یا کتاب فصل آزمون خیلی سبز می توانند انتخاب مناسبی باشند.
- با فاصله زمانی از مطالعه انجام می شود.
- در تست سنجشی زمان گرفته می شود. بدین منظور تعداد تست معینی مشخص کنید و بر اساس زمان هر سوال از درس مورد نظر در کنکور سراسری، زمان مورد نیاز برای تعداد سوالاتی که مشخص کرده اید را محاسبه کنید.
- درصد گیری انجام می شود.
- بعد از پاسخ دهی به کل سوالات پاسخنامه را چک کنید.
ابتدا به سراغ سوالاتی بروید که برایتان ساده تر هستند و در انتها حتما تحلیل آزمون را انجام دهید.
منحنی فراموشی
برای متوجه شدن اهمیت مرور، منحنی فراموشی ذهن که اولین بار توسط روانشناس آلمانی هرمان ابینگهاوس معرفی شد را بررسی می کنیم. ایشان پس از سالها تحقیق و مطالعه به این نتیجه رسیدند که مغز انسان برای نگهداری اطلاعات، ظرفیت مشخصی دارد. یعنی برخی موضوعات با گذشت زمان از ذهن انسان پاک میشوند، مگر اینکه مرور شوند. در اینجا لازم است یادآور بشیم خیلی از دانش آموزان احساس میکنند که مشکلی دارند که مطالب را فراموش میکنند در صورتی که فراموشی جز جدایی ناپذیر وجود انسان هست. پس به جای اینکه با وجود خودمان مبارزه کنیم بهتر هست ابزارهای مرور یا بشناسیم و از آن استفاده کنیم.
طبق منحنی یادگیری ابینگهاوس هنگامی که شما درسی را یاد گرفته اید، همان لحظه 100% مطالب را به خاطر دارید. اما با گذشت زمان طبق نمودار زیر مثلا بعد از گذشت 24 ساعت، فقط 33 درصد مطالب را به یاد می آورید.
اما خبر خوب اینکه با مرور در فواصل زمانی مشخص می توان 90 درصد مطالب را در حافظه نگه داشت.
چگونه مطالب را به ذهن بسپاریم ؟
برای به خاطر سپردن مطالب بهتر است فواصل مرور بدین صورت باشد:
- اولین مرور: 9 ساعت پس از تدریس یا مطالعه برای اولین بار (خواندن درس هر روز در همان روز)
- دومین مرور: فردای همان روز
- سومین مرور: 2 روز پس از تدریس یا مطالعه برای اولین بار
- چهارمین مرور: یک هفته پس از تدریس یا مطالعه برای اولین بار
- پنجمین مرور: یک ماه پس از تدریس یا مطالعه برای اولین بار
پیشنهاد می کنم برای مرور سریع تر از خلاصه نویسی به روش نقشه ذهن استفاده کنید.
انواع تست و مراحل آن | بهترین روش های مرور
برای مرور کردن ابزارهای مهم و متنوعی وجود دارد که می توان به مواردی مثل حاشیه نویسی، برجسته سازی، خلاصه نویسی، تست مروری و جعبه لایتنر اشاره کرد. یکی از راه ها استفاده از تست برای مرور کردن است. این کار بیشتر برای دروس تحلیلی (مثل ریاضی و فیزیک) توصیه می شود. برای دروسی مثل زیست و شیمی از موثرترین راه های مروری استفاده از جعبه لایتنر هست. این جعبه در بازه های یک، دو، چهار، هشت و 15 روزه مطالب را برای شما مرور خواهد کرد و می تواند در جلوگیری از فراموشی فوق العاده موثر باشد.
چند تذکر در مورد شیوه تست زدن
تذکر1: در تمام مراحل روش تست زدن و انواع تست، در تحلیل پاسخ هایتان فقط برای پاسخ سوالاتی که غلط زده اید یا نتوانسته اید پاسخ دهید به پاسخنامه مراجعه کنید و پاسخ آن را مطالعه کنید. خیلی از مشاوران توصیه می کنند پاسخ همه سوالات را ببینید زیرا ممکن است در پاسخنامه راه حل بهتری ارائه شده باشد. در نظر داشته باشید در آزمونی مثل کنکور سراسری ما زمان بی نهایت رو به رو نیستیم. این موضوع می تواند زمان زیادی از شما بگیرد که در این زمان می توانید کارهای مفیدتری انجام دهید.
تذکر2: در تست سنجشی که باید زمان بگیرید، در حدود تعداد سوالات کنکور در آن درس برای خود سوال در نظر بگیرید.
تذکر3: با کسب تجربه در روش های فوق بهتر است در تست سنجشی، تست های دو یا سه درس را به صورت یک آزمون حل کنید. بدین ترتیب ذهن شما مجبور می شود درس ها را از هم تفکیک کند و این روش باعث می شود در شرایط مشابه کنکور تست حل کنید.
تذکر4 (بسیار مهم): در همه مراحل تست زنی تست ها را در پاسخنامه وارد کنید تا همیشه بدانید چه تست هایی از یک فصل را پاسخ داده اید و کدام ها را درست، غلط یا نزده پاسخ داده اید.
سوالات رایج در مورد تست زدن
1. چگونه می توانیم سرعت عمل خود را در تست زنی افزایش دهیم؟
طبق مراحل تست زنی گفته شده در این مقاله عمل کنید. در تست سنجشی حتما تست زمان دار (مطابق زمان کنکور برای آن درس) بزنید. (با توجه به میزان تسلطتان در مرحله ی آموزش، در مرحله ی تست تسلطی هم می توانید زمان بگیرید). پیشنهاد می کنم وقتی زمانتان تمام شد با رنگ دیگری به سوالاتی که نتوانسته بودید در زمان مورد نظر پاسخ دهید، جواب دهید. تحلیل آزمونتان خیلی به شما در رفع اشکال و پیدا کردن نقاط قوت و ضعفتان کمک می کند. با تمرین، رفع اشکال و تمرکز روی نقاط قوت می توانید به سوالات بیشتری در زمان مورد نظر پاسخ دهید.
2. به سوالات دشوار و یا دارای راه حل طولانی جواب دهیم؟
هنگام پاسخ دهی به سوالات، ابتدا به سراغ سوالات آسان تر بروید و در کنار سوالات دشوار یا دارای راه حل طولانی علامت مشخصی بگذارید. اگر زمان داشتید برگردید و به آن سوالات نیز پاسخ دهید.
جمع بندی مقاله و نتیجه گیری
در این مقاله در مورد سه نوع تست زنی صحبت شد. تست های آموزشی، تسلطی و سنجشی که هر یک به یک زمان مشخص باز میگردد. تست های آموزشی در مراحل اولیه مطالعه، بعد از هر تست پاسخنامه و بدون زمان هستند. تست تسلطی چند روز بعد از مطالعه به صورت 5 یا 10 تست و سپس پاسخانه، در صورتی که در مرحله آموزش درس را خوب یاد گرفته اید زمان دار خواهند بود و در نهایت تست های سنجشی در مقاطع انتهای فازهای مطالعاتی مثل انتهای تابستان، دی ماه، عید نوروز و انتهای سال تحصیلی بسیار استفاده می شوند. این تست ها حتما زمان دار هستند و ترجیحا در تعداد سوالات کنکور باشند. در نهایت عمیقا به شما توصیه می شود برای مرور نکات زیست و شیمی از جعبه لایتر استفاده کنید. برای استفاده از این ابزار ابتدا باید در سایت ثبت نام کنید.

بهترین روش درس خواندن برای هر درس
روش صحیح مطالعه، کنکوری درس خواندن، روش درست مطالعه، بالابردن سرعت مطالعه
دفتر برنامه ریزی روزانه کنکور | دانلود دفتر برنامه ریزی
دفتر برنامه ریزی حرفه ای کنکور | ساعت مطالعه هر درس | تعداد تست هر درس | مقایسه ساعت برنامه ریزی شده و ساعت اجرای برنامه در هفته