انواع مدارک فنی و حرفه ای

در گذشته اکثر مردم بر این باور بودند که تنها راه رسیدن به موفقیت رفتن به دانشگاه است. اما این روز ها تمرکز اکثریت روی کسب مهارت و یادگیری کار است. یکی از این راه ها گذراندن دورههای فنی حرفهای است. مدرک فنی حرفهای به دلیل مهارت محوری و توجه ویژهای که به نمره کسب شده توسط دانشجو دارد، بسیار معتبر میباشد. مدارک فنی و حرفه دارای ارزش و اعتبار یکسان نیست و حتی برخی از آنها دارای هیچگونه ارزشی نمیباشند. اگر میخواهید با انواع مدراک فنی و حرفهای و اعتبار آنها و همچنین چگونگی گرفتن مدرک فنی حرفه ای آشنا شوید در این مقاله با کابونتو همراه باشید. قبل از ادامه توضیح در مورد رشته های فنی و حرفه ای و مهارت آموزی بهتر است به این نکته اشاره کنیم که خیلی از دانش آموزان به جای داشتن هدف مشخص برای فرار از سختی رشته های ریاضی، تجربی و انسانی سراغ رشته های فنی و حرفه ای میروند که این فرار از رو به رو شدن با مشکلات و توانایی حل و مدیریت آن است که در این حالت به هیچ عنوان اصلا توصیه نمیشود. اگر پایه تحصیلی نامناسبی دارید و از موفقیت در کنکور سراسری ناامید شده اید به جای فرار از مشکل سعی کنید برنامه ریزی دقیقی داشته باشید. برای این موضوع بعد از ثبت نام در سایت در سریع ترین زمان میتوانید برنامه مطالعاتی منطبق با مشکلات خود دریافت کنید. اگر در مورد اینکه برنامه به چه شکل خواهد بود سوال دارید میتوانید از اینجا یک نمونه برنامه نوشته شده توسط سیستم هوشمند سایت را ببینید. اما اگر با هدف مشخص مهارت آموزی در فنی و حرفه ای را انتخاب کرده اید با خواندن این مقاله نکات زیادی در این باره خواهید فهمید.
چرا دوره های فنی حرفه ای خوب است؟
گذراندن دورههای عملی در رشتههای مختلف و گرفتن مدرک فنی حرفه ای بین افراد شاغل یا افرادی که قصد شاغل شدن دارند بسیار محبوب شده است. مدرک فنی حرفه ای به دلیل اعتبار بین المللی که دارد نزد شرکتها و ارگانها قابل اعتماد است. مدرک فنی حرفه ای به دلیل دارا بودن کد ملی آموزش شغل به رسمیت شناخته شده است.
بعضی از مدارک فنی حرفه ای المللی بوده و دارای کد ملی آموزش شغلی میباشد. همچنین قابل ترجمه رسمی است و به علت داشتن کد بین المللی در سازمان جهانی کار در 186 کشور دارای اعتبار است.
انواع مدارک ارائه شده توسط سازمان فنی حرفه ای کشور
- مدراک رسمی
- مدارک مورد تایید
- مدارک گذر مهارتی
- مدارک رسمی سازمان فنی حرفه ای
مدارك رسمي سازمان مداركي است كه
مهارت آموز جهت دریافت این مدرک طبق ضوابط سازمان فنی و حرفه ای کشور باید در آزمون های هماهنگ سازمان فنی و حرفه ای که تاریخ آنها در طول سال از قبل تعیین شده شرکت و موفق به کسب نمره قبولی شود.
اين گواهينامه ها در سايت رسمي سازمان آموزش فني و حرفه اي قابل استعلام مي باشند. آدرس سايت استعلام http://azmoon.portaltvto.com مي باشد.
لازم به ذکر است که گواهینامههای سازمان آموزش فنی و حرفه ای از سال ۱۳۹۲ صرفا به صورت الکترونیکی میباشد.
اين مدارك به علت دارا بودن كد ملي آموزش شغل، بين المللي بوده و در ساير كشورها معتبر بوده و به رسميت شناخته ميشوند. همچنين قابل ترجمه رسمي ميباشند.
اين مدارك به علت دارا بودن كد بين المللي در سازمان جهاني كار (ILO) در 186 كشور دنيا معتبر است. ليست كشورهاي عضو سازمان جهاني كار را در اين لينك ILO مشاهده نماييد. همچنين صفحه رسمي ايران در سازمان جهاني كار را در اين لينك ILO مشاهده كنيد.
به علت وجود ضوابط رسمي سازمان آموزش فني و حرفه اي و وجود آزمون تئوري و عملي، صدور مدارك حدود چند ماه زمان ميبرد.
وجود كد ملي آموزش شغل بر روي اين مدارك الزامي است و كد مذكور با كد طرح درس مذكور در سايت سازمان آموزش فني و حرفه اي به آدرس http://research.irantvto.ir همخواني دارد.
با داشتن اين مدارك مي توان براي دريافت تسهيلات از بانكها اقدام نمود.
مدرک مورد تأیید سازمان فنی و حرفه ای:
- توسط موسسات آموزش آزاد صادر مي شوند و طبق تفاهم نامه اي با سازمان آموزش فني و حرفه اي مورد تاييد سازمان آموزش فني و حرفه اي قرار مي گيرد.
- در اين مدارك آرم، نام و امضاي مدير موسسه آزاد هم در كنار آرم سازمان آموزش فني و حرفه اي بر روي مدارك درج ميشود. در صورتي كه بر روي مدارك رسمي و وزارتخانه اي وجود مشخصات و امضاي موسسات خصوصي امكان پذير نيست
- از آنجا كه اين مدارك به صورت رسمي توسط سيستم سازمان آموزش فني و حرفه اي صادر نمي شود قابل استعلام نمي باشد.
- باز هم به دليل طي نكردن رويه رسمي سازمان آموزش فني و حرفه اي و عدم وجود آزمون، صدور مدارك فقط حدود يك تا دو هفته طول ميكشد.
- این مدارک توسط سازمان فنی و حرفه ای صادر نمی شوند بنابراین قابل ترجمه نبوده و فاقد اعتبار بین المللی است.
- امكان دريافت وام بانكي با اين مدارك وجود ندارد.
مشخصات ظاهري نمونه اي از اين مدارك در شكل زير آمده است. توجه كنيد به دليل صدور مدرك توسط خود آموزشگاه هاي آزاد، مدرك هر آموزشگاه مي تواند با آموزشگاه ديگر متفاوت باشد.
مدارك گذر مهارتي
- اين مدارك جزو مدارك غير رسمي بوده و تمامي شرايط مدارك غير رسمي كه در فوق اشاره شد در مورد اين مدارك صدق ميكند. علاوه بر شرايط فوق اين مدارك داراي محدوديتهاي زير نيز ميباشند.
- اين مدارك جهت آموزشهاي كپسولي 1-2 ساعته توسط آموزشگاه ها يا آزادصادر ميشود. معمولا براي آموزشهايي كه در همايشها، سمينارها و نمايشگاهها برگزار ميشود صادر ميشوند.
- آموزشگاه هاي آزاد به هيچ عنوان حق دريافت هيچ گونه هزينهاي از دانشجو بابت صدور اين مدارك ندارند.
این مدرک جزو مدرکهای رسمی شناخته نمی شود و شرایطی مانند شرایط مدارک مورد تأیید سازمان فنی و حرفه ای دارد. اگر قصد گرفتن مدرک فنی حرفه ای گذر مهارتی را دارید بهتر است با محدودیت های آن آشنا شوید.
کاربرد مدارک فنی و حرفه ای
همان طور که توضیح داده شد، کاربرد مدارک فنی و حرفه ای برای هر داوطلب متفاوت بوده و از هر کدام میتوان در موقعیتهای مختلف استفاده کرد.
در ادامه به بررسی مزایای هر مدرک فنی و حرفه ای پرداخته و نمونه ای از آنها را به متقاضیان نمایش خواهیم داد.
مدارک رسمی سازمان فنی و حرفه ای :
- بین المللی بوده و دارای کد ملی آموزش شغلی میباشد.
- قابل ترجمه رسمی است.
- به علت داشتن کد بین المللی در سازمان جهانی کار در 186 کشور دارای اعتبار است.
- صدور این مدرک به علت طی کردن فرآیند آزمون هماهنگ کتبی و عملی تا چند ماه زمانبر است.
- با این مدرک میتوان برای دریافت وامهای بانکی اقدام نمود.
مدارک مورد تایید سازمان فنی و حرفه ای :
- مورد تایید سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور است.
- نام و آرم آموزشگاه و امضا مدیر موسسه در کنار آرم سازمان فنی و حرفه ای وجود دارد.
- این مدرک قابل استعلام نمیباشد.
- صدور مدرک مورد تایید سازمان فنی و حرفه ای تا دو هفته زمانبر است.
- این مدرک قابل ترجمه رسمی نبوده و دارای اعتبار بین المللی و یا استناد در سفارتخانهها نمیباشد.
- امکان دریافت وام بانکی با این مدرک وجود ندارد.
مدارک گذر مهارتی :
- این مدرک جزو مدارک غیر رسمی است و شرایط لازم برای مدرک مورد تایید سازمان فنی و حرفه ای را دارد.
- برای آموزش های یک تا دو ساعته در سمینارها ، نمایشگاه ها و ... از سوی آموزشگاه های آزاد صادر میشود .
- این مدرک رایگان بوده و هیچ مبلغی برای صدور آن از متقاضی دریافت نمیشود .
دیگر دوره های معتبر به جز فنی حرفه ای:
قابل ذکر است که سازمان دیگری نیز به نام سازمان مدیریت صنعتی وجود دارد که مسئول برگزاری دوره های مدیریت صنعتی در تحصیلات تکمیلی و همچنین دورههای تخصصی حوزه مدیریت میباشد.
این دوره ها در سطوح مختلف کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد و کارگاه های آموزشی به متقاضیان ارائه می شود و در پایان دوره مدرک معتبر به آنها اعطا میگردد.
گواهی هایی که برای شروع به اشتغال، مجوز میخواهند:
علاوه بر موارد فوق الذکر در مورد گواهی نامههای صادره توسط سازمان فنی و حرفه ای کشور و موسسات و آموزشگاه های مرتبط باید متذکر شد برخی از دوره ها و فعالیت های خاص تابع قوانین و مقررات خاص از طرف سازمانها و ارگانهای ذی صلاح دیگر از قبیل سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشکری و …. میباشند که علارغم برگزاری دورههای موازی در سازمان فنی و حرفه ای با استاندارد هایی که مورد قبول سازمان ها و ارگانهای ذی ربط نیست حتی با دریافت گواهی نامهها از سازمان فنی حرفه ای فراگیران دورههای خاص امکان اشتغال در رشته خاص را نخواهند داشت. چرا که مجوزهای اشتغال در مورد دورههای مورد بحث صرفاً بعد از طی دورههای آموزشی با استانداردهای مراکز آموزشی سازمان های فوق صادر میگردد.
از این گروه میتوان به دورههای مرتبط با توریسم و گردشگری از قبیل راهنمایان تور, راهنمایان تورهای طبیعت گردی, مدیریت فنی دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگری , مدیریت هتلداری , مدیریت مراکز ماساژ و اسپا در هتلها، دورههای صدور بلیت هواپیما و …. را نام برد.
سوالات متداول
- کدام یک از مدارک سازمان فنی و حرفه ای دارای اعتبار بین المللی است ؟
مدرک رسمی فنی حرفه ای دارای کد بین المللی بوده که مزایای آن در متن مقاله توضیح داده شده است .
- مزایای داشتن مدرک مورد تایید سازمان فنی و حرفه ای چیست ؟
داوطلبان با استفاده از این مدرک امکان پیدا کردن شغلی متناسب با مهارت خود خواهند داشت . سایر مزایای این مدرک در متن مقاله موجود است .
تیم مشاوه کابونتو همیشه برای پاسخ به سوالات شما اینجاست. هر سوالی داشتی زیر این پست برامون بنویس.

تغذیه مناسب کنکور | روز قبل کنکور، شب کنکور و حین آزمون
تغذیه مناسب شب قبل از کنکور اهمیت | نظر متخصص تغذیه در مورد کنکور | تغذیه روز کنکور از نظر استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز
رتبه در زیرگروه چیست؟ تعریف زیرگروه در رشته های تجربی، ریاضی و انسانی
رتبه در زیرگروه کارنامه کنکور تعریف زیرگروه، معرفی زیرگروه های رشته ریاضی، تجربی، انسانی، هنر وزبان، اهمیت رتبه در زیرگروه برای انتخاب رشته